Dno KKA: 10608/004/2007
320 § Olli-Poika Parviaisen valtuustoaloite BMX-pyöräilyn tukemiseksi Tampereella
BMX-pyöräily (Bicycle Motocross) on pöräilylaji, jossa ajetaan varta vasten suunnitelluilla polkupyörillä. BMX sai alkunsa 1960-luvulla Yhdysvalloissa ja se on nykyisin arvokisoissa noteerattu urheilulaji ja suosittu harrastus myös Suomessa.
Alun perin BMX oli pelkäistään tarkasti säädeltyä kilpailua, mutta pikkuhiljaa laji levisi myös perinteisten ratojen ulkopuolelle BMX freestylen muodossa. Nykyisin BMX jakautuu ainakin viiteen eri alalajiin, joista neljä on freestyle-lajeja. Lajeja ovat Racing, Dirtti, Park, Ramppi, Street ja Flätti.
BMX vaatii monipuolisuutensa vuoksi useampia erilaisia haijoituspaikkoja. Esimerkiksi Streetiä voi harjoitella vaihtelevassa kaupunkiympikistössä, mutta mm. Park-ajo ja rampit edellyttävät rakenteita ja esteitä sisä- tai ulkotiloissa. Alkuperainen racing tai downhill-ajo taas tarvitsee Motocross-radasta varioitua rataa ja mäkiä yms.
BMX-harrastajilla on Tampereella oma yhdistys, Airtime ry. Lisäksi lajilla on lukuisia itsenäisiä harrastajia. Kaupunki on vuokrannut Airtimelle hallin Kaukajärvellä. BMX-harrastajilla on lisäksi rajoitettu mahdollisuus käyttää Lakalaivassa sijaitsevaa rullalautailuhallia.
Hallien lisäksi kaupungissa on ulkoharjoittelupaikkoja. Esimerkiksi Mustassavuoressa on Dirtti- ja Downhill-radat ja Onkiniemessä aloittelijoille sopiva rata, joka on kuitenkin päässyt huonoon kuntoon. Tarve radoille on kasvava ja eri alalajien harrastusmahdollisuuksissa on eroja.
BMX-ratojen kehittäiminen on edullinen ja yksinkertainen tapa tukea kaupunkilaisten liikuntamahdollisuuksia ja suosittua urheilulajia. Kaupungin tulee harkita sopivaksi katsotun alueen luovuttamista BMX-käyttöön ja tukea radan rakentamista esimerkiksi luovuttamalla radan tyypistä riippuen tarvittavia raaka-aineita, puuta, maa-ainesta yms. harrastajien käyttöön.
Parannusta kaipaava kaupungin mailla oleva Dirttirata löytyy mm. Kaupista. Rataa voi laajentaa ja kehittää pienella kunnostuksella. Harkinnan arvoinen vaihtoehto on myös Jyväskyläntien risteyksessä Ketarantiellä sijaitseva kaupungin tekemä maankaatopaikka, jonka hyötykäytön BMX- rata mahdollistaisi.
Uuden BMX-radan rakentamisesta ja kunnossapidosta voidaan sopia esimerkiksi harrastajayhdistyksen kanssa. Kaupungin tulee kartoittaa myös nykyisten BMX-ratojen mahdolliset saneeraustarpeet, auttaa harrastajia ratojen kunnossapidossa ja tarvittaessa vakinaistaa BMX-käyttöön vuokratun sisähallin vuokrasopimus.
http://www.airlime-ry.com
http://www.fi-bmx.com
http://fi.wikipedia.org/Bmx
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Tampereen kaupunki tukee BMX-pyöräilyä kartoittamalla harrastajien tarpeet ja luovuttamalla BMX-käyttöön uudelle ulkoradalle kelpaavan alueen sekä tarvikkeita olemassa olevien ratojen kunnostamiseen.
Olli-Poika Parviainen