Kolumni Vihreässä Langassa 18.9.2015
Meille poliitikoille pienet arkiset kertomukset ovat houkuttelevia. Ne tekevät isoista päätöksistä helpommin lähestyttäviä.
Houkutukseen liittyy myös riski. Oma ajattelu saattaa alkaa koostua pelkistä pienistä anekdooteista – ja ne voivat johtaa myös harhaan.
Keskustan kansanedustaja Mikko Savola puolusti hallituksen päätöstä työntekijöiden sairauskorvausten heikentämisestä houkuttavilla heitoilla. ”Oikeasti sairas on enemmän kuin päivän pois”, ja ”jatkossa krapula ei ole enää palkallisen sairausloman syy”.
Moni todennäköisesti tuntee jonkun, jonka epäilee olleen sairauslomalla krapulan vuoksi. Se herättää ymmärrettävästi närkästystä.
Yhtä anekdoottia kohti on kuitenkin monta muuta. Tuomitseminen ja rankaiseminen auttaa närkästykseen, mutta ei välttämättä ole hyväksi koko yhteiskunnalle. Yhteiskunnan etu tarvitsee suurempia kertomuksia – ja tietoa.
Näyttö sairauskarenssien vaikutuksista poissaoloihin on ristiriitaista. Keskimäärin niissä Euroopan maissa, joissa on ollut esimerkiksi Suomea ja Ruotsia paremmat sairausetuudet, sairauspoissaolot ovat olleet vähempiä kuin meillä. Yksi tällainen maa on ollut Saksa. Ruotsikin harkitsee luopuvansa samasta karenssikäytännöstä, joka nyt haluttaisiin tuoda Suomeen.
Hyvästä johtamisesta paljon puhunut pääministeri Juha Sipilä on muuttanut mieltään asiassa täysin. Vielä pari vuotta sitten hän vastusti ajatusta ja kirjoitti, että sairauspoissaoloja ehkäistään parhaiten hyvällä johtajuudella ja työhyvinvointia parantamalla. Näiden väitteiden pohjaksi on myös tutkimusnäyttöä.
Sairaina ja puolikuntoisina töihin tulevat levittävät helposti sairauttaan, tekevät virheitä ja hankkivat jälkitauteja. Siksi ei ole hyvä asia, että pienipalkkainen työntekijä kahden vaiheilla ollessaan rämpii töihin saadakseen laskut maksettua. Sen sijaan saattaisi olla hyvä, jos hän voi tehdä vaikkapa kevyemmän tai etätyöpäivän silloin, kun on epävarma siitä, onko riittävän terve. Sellaisia käytäntöjä hallituskin voisi edistää.
Suurehkon yhtiön henkilöstöjohtaja totesi minulle, että se pieni vähemmistö joka sairaslomia väärinkäyttää, tulee tekemään niin jatkossakin. Hallituksen päätöksestä sen sijaan kärsivät kaikki.
Mainitut Savolan kommentit olivat ehkä sitä paljon puhuttua kansanedustajan yksityisajattelua, tai sitten hallitus on lähtenyt krapulatalkoisiin. Kyseessä ei ole enää pieni anekdootti, vaan iso kertomus. Niistä talkoista Suomelle voi tulla sellainen darra, jota ei enää pienellä levolla kuitata.
Olli-Poika Parviainen
kirjoittaja on vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
edit: lehden painettuun versioon päätyneeseen tekstiin oli eksynyt kirjoitusvirhe. Siteeratun kansanedustajan sukunimi on Savola, ei Savela.