Vallitseeko Tampereen kaupunkikonsernissa soraäänet tukahduttava vaientamisen kulttuuri? Esitelläänkö kaupungin yksiköistä vain siloteltua kuvaa ulospäin? Pinnan alla on kuplinut pitkään ja nyt aiheesta on kirjoitettu muutama juttukin. Avopalvelujen johto oli väitetysti kieltänyt henkilöstöltä johdon valitseman valmistelulinjan kommentoinnin, paitsi positiivisessa valossa. Esimerkkitapaus kaivettiin esiin sosiaalisemien keskittämishankkeesta, mutta vastaavista tapauksista on huhuttu aiemminkin. Eräät luottamushenkilöt ja toimittajat ovat kertoneet törmänneensä kaupungin sisällä vaikenemisen muuriin poliittisesti mielipiteitä jakavissa kysymyksissä ainakin avopalveluissa ja perusopetuksessa. Otimme tilanteen esille myös kaupunginhallituksen henkilöstöjaostossa.
Sosiaaliasemien keskittämisprojekti oli ilmiö itsessään. Asia on nyt päätetty ja sillä selvä, mutta valmistelusta sai oudon kuvan. Esimerkiksi vaihtoehtojen vertailua saatiin vasta kaupunginhallituksen palautettua asian valmisteluun. Lisää asiasta mm. vihreiden Mervi Janhusen blogissa.
Pääministeri Vanhanen tokaisi joskus, ettei keskeneräisistä asioista saisi puhua. Kaikki hitaat hämäläiset eivät ole tainneet vielä huomata, että Vanhasen linja sai aiheesta virinneessä keskustelussa täystyrmäyksen. Vitsi on siinä, että keskeneräiseen asiaan voi yleensä vielä vaikuttaa. ”Valmiin” paketin muokkaaminen on päättäjille vaikeampaa. Esittelijä voi aina vedota siihen, että muutokset asiassa olisi pitänyt tehdä valmistelun aikana. Siis silloin, kun ei ollut syytä puhua. Tähän kehään olen törmännyt silloin tällöin.
Hallinnon avautumisesta puhutaan paljon, mutta niin puhutaan vaikkapa turhan kulutuksen tai kiireen vähentämisestäkin. Julkinen hallintokulttuuri uudistuu hitaasti.
On ymmärrettävää, että työrauhaa tarvitaan. Hintana ei kuitenkaan saa olla yksilöiden vaientaminen tai suoranainen sensuuri. Verorahoilla tehtävä työ edellyttää läpinäkyvyyttä ja 2010-luvun johtamiselta edellytetään myös kritiikinsietokykyä. Julkisella sektorilla asiat joko ovat julkisia tai lakisääteisesti salaisiksi määriteltyjä. Harmaata aluetta ei ole. Myös Tampereen virallinen linja on tässä hyvin selkeä.
Toimivassa työyhteisössä kriittinenkin palaute huomioidaan mahdollisuuksien mukaan. Toimiva julkisen sektorin yhteisö ei pelkää palautetta ja uskaltaa perustella valmistelemansa asiat tarvittaessa julkisesti. Useissa yrityksissä henkilöstöä kannustetaan järjestelmällisesti uusien ideoiden kehittämiseen ja asioiden kriittiseen tarkasteluun. Tampereella tämä työ on vasta aluillaan.
Henkilöstön yksilölliset mielipiteet vaikuttavat siihen, millaisena heidän työpaikkansa ulkopuolisten silmissä nähdään ja millaiseksi heidän työyhteisönsä ilmapiiri kehittyy. Myös kritiikki voi olla luonteeltaan rakentavaa.