Nyt en kirjoita kuntarakenteesta vaan eräästä yhtiöstä.
Nokia Oyj:n eilinen ilmoitus massiivisista irtisanomisista ei tullut yllätyksenä, mutta isku on siitä huolimatta kova koko Suomelle. Tampereen viimeisimmät luvut paljastuvat vasta kesän edetessä, mutta olemme toki ennakoineet tilanteen. Tuskin täälläkään riemua jaetaan ja työttömyyslukumme ovat jo liian korkeat, mutta tällä kierroksella suurin huoleni kohdistuu kuitenkin Ouluun ja Saloon.
Nokian rooli Tampereella on ollut aiemmin valtava. Parhaimmillaan pelkät vuosittaiset yhteisöverokertymät ovat olleet Nokian osalta 50 miljoonan euron luokkaa. Viime vuosina summa on pudonnut ja lopulta muuttunut nollaksi. Yrityksiä toki tulee ja menee, mutta näin merkittäviä veronmaksajia kaupunki harvemmin saa.
Yksi syy Tampereen viime vuosien talousongelmiin onkin ollut juuri Nokian maksaman yhteisöveron sulaminen pois samaan aikaan, kun erityisesti terveydenhuoltomme kustannukset uhkaavat karata käsistä. Yhteisöverojen maksuun liittyy tietenkin muutakin kuin yhtiön tulos. Kikkailu harvemmin hyödyttää Suomea.
Kaupunki pyrkii määrätietoisesti edistämään Nokialta pois lähtevän työvoiman työllistymistä uudelleen. Teemme yhteistyötä myös suoraan Nokian kanssa. Kaupungilla rakennemuutokseen vastaamisesta huolehtivat kaupunkikonsernin kaupunkikehitysryhmä, seudullinen elinkeinoyhtiö Tredea ja tästä vuodesta alkaen myös strateginen elinkeinohanke Avoin Tampere. Johtamani osaamis- ja elinkeinolautakunta tilaa elinkeinopalveluja Tredealta ja vedän myös Avoimen Tampereen ohjausryhmää. Kaupunkikehitysryhmän johdon kanssa teen tiivistä yhteistyötä myös tässä asiassa.
Kaupunki tekee yhteistyötä myös mm. ELY-keskuksen ja maakuntaliiton kanssa. Uudelleenkoulutus, uusien yritysten perustamisen tukeminen, kasvuyritysten vahvistaminen ja olemassa olevien toisaalla toimivien yritysten tai niiden osien houkutteleminen Tampereelle ovat kokonaisuuden osia. Myös uusien liiketoiminta-alojen synnyttäminen on tärkeää.
Tavoitteena on, että Tampereelle sijoittuu mm. informaatioteknologia-, ohjelmisto-, peli-, ja tekniikka-alojen yrityksiä tai niiden osia. Esimerkiksi Intel perusti tutkimus- ja kehityskeskuksen Tampereelle työllistäen toista sataa ihmistä. Rovion Tampereen osasto piristää jo valmiiksi piristysruiskeen saanutta pelialaamme. Vastaavia esimerkkejä tarvitaan tietenkin lisää ja muutama suurempi projekti onkin kaupungilla työn alla.
Rakennemuutokset ovat yksilöille usein inhottavia ja alueille ongelmallisia. Tampere on kuitenkin selvinnyt useista rakennemuutoksista ja me selviämme tästäkin!
Oma keskustelunsa on sitten se, miksi Nokian tilanne on mikä on. Sen jätän analyytikoille. Toivottavasti jotain jää kuitenkin tännekin.