Mielipidevastine, tarjosin Aamulehteen 29.5.2014 mutta eivät julkaisseet koska työllisyyspolitiikka oli kuulemma saanut tarpeeksi palstatilaa aiemmissa kirjoituksissa.
Valtuutettu Matti Helin (kok) kritisoi (7.5. Ja 20.5.) Tampereen työllisyydenhoitoa ja kirjoittaa sen olevan maan kalleinta.
Kuntouttavaa työtoimintaa on järjestetty Tampereella vuodesta 2002. Alusta asti työtoimintaa on toteuttanut oma yksikkö, jossa työskentelee sosiaalityöntekijöitä. Nykyisin yksikkö on osa Työllisyydenhoidon palveluyksikköä (Typa).
Tampereen malli kuntouttavan työtoiminnan toteuttamisesta on perustunut alusta asti ostopalveluihin. Lisäksi asiakkaita on työtoiminnassa kaupungilla. Ostopalveluilla hankitaan kuntouttavan työtoiminnan työtoimintapaikat, työtoiminnan ohjaus ja perehdytys sekä asiakkaan yksilöohjaus. Palvelut kilpailutettiin viimeksi 2012-2013, jolloin haettiin toiminnan volyymin selvää kasvattamista sekä vaikuttavuutta. Kuntouttavalla työtoiminnalla on palvelukuvaus sekä vähimmäis- ja laatuvaatimukset, joiden perusteella asiakkaat saavat samansisältöistä ja laadukasta työtoiminnan palvelua sekä yksilöohjausta.
Kuntouttavan työtoiminnan toteutustavat vaihtelevat valtakunnallisesti. Tampere on kehittänyt työtoimintaa asiakas edellä. Halvimmillaan toimintaa toteutetaan kunnissa, joilla on tarkoitukseen omat työpajat. Ostopalveluissa hinnat vaihtelevat. Tampereen kuntouttavan työtoiminnan hintakeskiarvo on 44,25e työtoimintapäivältä. Työtoiminnassa on myös aloitusryhmäpalvelu, jonka hintakeskiarvo on 33,90e/päivä. Valtakunnallisesti hinnat ovat keskitasoa. Esimerkiksi Turussa päivähinta on 40-50e. Hintaa arvioitaessa täytyy myös huomioida mitä rahalla saa. Tampereen kuntouttavan työtoiminnan vaikuttavuus on Suomen kärkeä. Työtoiminnan päättyessä asiakkaista 35 % etenee työllistymispolullaan seuraavan palveluun tavoitteen mukaisesti. Pitkällä tähtäimellä nämä asiakkaat valmistuvat ammattiin ja työllistyvät, eivätkä ole yhä uudestaan aktivoitavana tai roiku ns. 500-päivää työttömänä olleiden listalla. Toimintaa on ehdottomasti laajennettava edelleen kasvavan työttömyyden ja lakimuutosten vuoksi mutta massaryhmistä puhuttaessa on muistettava että kyse on yksilöistä joilla on erilaisia tarpeita.
Tampereella satsaamme vastuullisesti työtoiminnan vaikuttavuuteen. Samalla vastaamme kasvavaan asiakasmäärään lisäämällä palvelua määrätietoisesti. Teemme yksilöjen työ- ja toimintakyvyn mukaan sovitettua ja tavoitteellista työllisyyspolitiikkaa.
Olli-Poika Parviainen
Apulaispormestari (vihr)
Osaamis- ja elinkeinopalvelut
Tampereen kaupunki