Aamulehti on viime aikoina kunnostautunut rakentavalla uutisoinnilla Hämeenkadun pyöräilystä. Tänään julkaistussa jutussa oli haastateltu Helsingin pyöräilysuunnittelija Marek Salermoa, joka esitti Hämeenkadun liikenneongelmiin ratkaisuksi pyöräilyn ohjaamista ajoradalle omalle paikalleen. Tämä hiljentäisi autojen ajonopeuksia ja tekisi jalankulusta turvallisempaa.
Idea on mielenkiintoinen. Salermo kävi viime syksynä esittelemässä vastaavia ajatuksia vihreiden liikennepoliittisessa työryhmässä eduskunnassa. Esimerkit muualta olivat rohkaisevia.
Nykyisellään Hämppi on ahdistava. Pyörät ja jalankulkijat sopivat huonosti samalle kaistalle, erityisesti kun kaikki siksakkaavat miten sattuu. Hämeenkatu onnistuu suututtamaan ja pelottamaan, olit sitten liikkeellä kävellen tai pyörällä. Eikä se autoilijallekaan mitään herkkua ole.
Olennaista on, että eri liikkumismuodoille on varattu tilaa. Pyörät mahtuisivat ajoradan reunaan, jos mukulakivetyksestä luovuttaisiin. Tämä sopisi myös valtuuston asettamaan tavoitteeseen lisätä Hämpin joukko- ja kevytliikennepainotteisuutta. Mukulakivetys on kivan näköinen, mutta se tekee bussillakin matkustamista nihkeää. Hämeenkadun jalkakäytävän ja ajoradan välinen raja on monilta osin myös painunut. Pyöräily kivetyssä ja painuneessa reunassa bussien huristellessa vieressä tuntuu hengenvaaralliselta.
Pormestariohjelmassa on luvattu toteuttaa Hämpille pyörätiet. Leveistä jalkakäytävistä voi napsaista vähän pois, mutta niin voisi tehdä myös ajoradalta. Jättäisin tämän kaupunkisuunnittelijoiden päätettäväksi. Tilaa saadaan myös vähentämällä kadunvarren parkkiruutuja. Näin on jo päätetty tehdä, kunhan maan alle tuleva P-Hämppi valmistuu.
Tampereelle tarvitaan oma pyöräilysuunnittelija. Sain sellaisen melkein lisättyä kaupungin budjettiin viime syksyn neuvotteluissa. Eurot loppuivat kuitenkin kesken. Sovimme, että suunnittelijan vakanssi otetaan uudelleen esiin seuraavan budjetin valmistelussa, jos kaupungin taloustilanne sallii. Nimi ehkä pitää kuitenkin muuttaa kevyen liikenteen suunnittelijasta joksikin muuksi. Salermo näet muistutti myös, ettei moista sanaa käytetä enää Suomen lisäksi juuri missään.