Kas näin, hallitus on nyt heiluttanut taikasauvaansa ja tuonut rauhan ainakin kolmeen maahan. Suomen uusi linja on, että Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa on lähtökohtaisesti turvallista koko maassa.

Työ näyttää kuitenkin jääneen hieman kesken. Ulkoministeriön muutaman viikon taakse päivätyt matkustustiedotteet antavat näidenkin maiden tilanteista varsin erilaisen kuvan:

Somalia

”Turvallisuustilanne on huono ja arvaamaton”

”Kaikkialla Somaliassa on runsaasti aseita ja puolisotilaallisia, pitkälti hallitsemattomia joukkoja. Aseelliset yhteenotot ovat tavanomaisia”

”Merkittävä osa maan keski- ja eteläosista elää humanitaarisen avun varassa”

”Afrikan Unionin rauhanturvaoperaatio käy taisteluita Al-Shabaabia vastaan.”

Irak

”Turvallisuustilanne Irakissa on hyvin huono varsinkin Niniven, Salaheddinin, Anbarin, Kirkukin ja Diyalan lääneissä, joissa käydään taisteluja ääriryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä”

”Taisteluita on käyty myös lähellä Pohjois-Irakin kurdien itsehallintoaluetta, joka on aiemmin ollut verrattain rauhallinen ja turvallinen alue”

”Terrori-iskujen riski on merkittävä suuressa osassa maata”

”Turvallisuustilanteessa voi tapahtua nopeita muutoksia”

Tämän blogin kirjoitushetkellä Irakista uutisoitiin Suomessa myös näin: ”turvalliseksi” luokitellussa Irakissa verisiä pommi-iskuja

Afganistan

”Turvallisuustilanne on heikko koko maassa”

 ”Maan sisäinen konfliktitilanne jatkuu, ja terrori-iskujen ja väkivallan uhka on korkea”

”Pitkään jatkuneiden konfliktien takia Afganistan on yksi maailman miinoitetuimmista maista. Miina- ja muu räjähdevaara on kaikkialla maassa, myös Kabulissa”

”Tienvarsipommit ja kapinallisalueiden kautta kulkevilla tieosuuksilla ryöstöt, kidnappaukset ja aseelliset hyökkäykset ovat merkittävä uhka erityisesti ulkomaalaisille”

Meille jotka voimme valita, viesti on yksiselitteinen:

”Vältettävä kaikkea matkustamista”

Matkustusturvallisuus on oma lukunsa mutta on päivänselvää etteivät nämä maat ole lähelläkään turvallisia. Olisiko siis sittenkin kyse siitä, että turvapaikanhakijoita pelästynyt Suomi toteuttaa vain perusnuivaa politiikkaa todellisuudesta piittaamatta. Hallitukselle ei näytä riittävän se, että tosiasiallisesti perusteettomat turvapaikkahakemukset saavat negatiivisen päätöksen. Se haluaa tällä kikkailullaan tehdä muistakin hakemuksista perusteettomia. Onneksi kansainvälinen oikeus sitoo jonkin verran meitäkin.

Suomi on kauniista puheistaan huolimatta lähtenyt mukaan siihen panikoivien EU-maiden nollasummapeliin, jossa kilpaillaan siitä kuka saa vastuunsa ajettua mahdollisimman vähäisiksi. Siinä pelissä häviävät niin turvapaikanhakijat kuin EU:n perusarvotkin. Siinä pelissä häviävät lopulta kaikki. Juuri tästä syystä asiassa tarvitaan kestäviä ja sitovia EU-tason päätöksiä. Niitäkin Suomi tuntuu enimmäkseen vastustavan.