Mielipidekirjoitus Aamulehdessä 19.2.2018
Maakuntauudistus on ollut levällään jo pitkään, eivätkä ongelmat näytä ratkeavan lähitulevaisuudessa, vaikka maakuntavaaleja kaavaillaan jo ensi syksylle.
Yksi tulevien maakuntien suurimmista haasteista on verotusoikeuden puuttuminen ja rahoituksen tuleminen valtiovarainministeriön kautta. Tämä voi johtaa helposti palvelujen alibudjetointiin, tai kaikkien budjetoitujen varojen kuluttamiseen varmuudella loppuun joka vuosi viimeistään marraskuuhun mennessä, vaikkei ehdotonta tarvetta välttämättä olisikaan.
Perinteisesti demokratiassa budjettivalta ja verotusoikeus liikkuvat käsi kädessä, jotta äänestäjät voivat arvioida edustajiensa onnistumista. Ilman verotusoikeutta maakuntien luottamushenkilöistä uhkaa tulla kumileimasimia ja sote-leikkausten syntipukkeja, etenkin heikommin pärjäävissä maakunnissa.
Toinen ongelmakohta liittyy siihen, että kunnat miettivät parhaillaan, mitä henkilöstöä tulevaan maakuntaan siirtyy.
Kun tätä optimointia tehdään kaikissa kunnissa, on maakuntien hallinnoista tulossa varsin vankasti resursoituja. Jos määrärahat eivät kuitenkaan kasva, on tämä kaikki pois maakunnan asukkaiden hyvästä hoidosta ja palveluista eli siitä perustoiminnasta, jota varten maakuntauudistusta ollaan ylipäätään tekemässä.
Vastuullisen taloudenhoidon kannalta maakuntauudistus onkin epäonnistunut jo suunnitteluvaiheessa. Onkin erikoista, että hallituspuolueista erityisesti Kokoomus on hankkeen kaikesta päätellen siunannut.
Kolmas, yllättävän vähän tunnettu ongelma, liittyy kuntien rahoitusasemaan: kun verotulot ja verotusoikeus poistuvat, heikentyy myös kuntien rahoitusasema investointien suhteen. Esimerkiksi Tampereen kaltaisella kasvuseudulla tämä voi olla kohtalonkysymys, kun kaupunkia halutaan kehittää kunnianhimoisesti ja investoida kestävään kaupunkirakenteeseen. Kasvava väestö asettaa joka tapauksessa investointitarpeita mm. kouluihin, päiväkoteihin ja muihin palveluihin.
Myös puolueet ovat vaikean paikan edessä: maakuntavaaliehdokkaita pitäisi nimetä nyt, mutta vielä ei edes tiedetä millaiset vastuut heillä käytännössä olisi. Koska maakunnille ei joka tapauksessa olisi tulossa vielä hetkeen tosiasiallista päätösvaltaa, miksi kiirehtiä vaaleja?
Olli-Poika Parviainen
Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu (Vihr)
Jaakko Stenhäll
Tampereen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja